NUTRIEN DAN KEPENTINGANNYA KEPADA TANAMAN
Tanaman memerlukan sumber makanan (nutrien) untuk mereka tumbuh dengan subur dan mengeluarkan hasil yang baik dan berkualiti. Nutrien tanaman terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu;
• Makronutrien
• Mikronutrien
MAKRONUTRIEN
Ia merupakan unsur yang amat diperlukan oleh tanaman di dalam kuantiti yang banyak. Terbahagi kepada 2 unsur iaitu unsur utama dan unsur sekunder.
Elemen makronutrien yang tergolong di dalam unsur utama ialah Karbon (C), Hidrogen (H) , Oksigen (O) ,Nitrogen (N) , Fosforus(P) dan Kalium(K).
Unsur-unsur karbon, hidrogen dan oksigen amat mudah diperolehi oleh tanaman melalui udara dan air. Unsur-unsur nitrogen, fosforus dan kalium adalah biasanya diberikan kepada tanaman melalui PEMBAJAAN. Setiap unsur ini mempunyai peranan tersendiri di dalam memberi sokongan terhadap kitar hidup sesuatu tanaman.
NITROGEN (N)
Kepentingan
• Memberikan warna 'hijau' kepada tumbuhan melalui pembentukan klorofil.
• Membantu dalam pembentukan asid amino(protein) dan enzim-enzim di dalam sel-sel tumbuhan
• Pertumbuhan tanaman
Kesan kekurangan
• Daun akan menjadi kuning
• Daun di bawah akan gugur
• Pertumbuhan pokok menjadi lambat
FOSFORUS (P)
Kepentingan
• Merangsang pertumbuhan akar
• Merangsang pengeluaran bunga
• Membantu di dalam menguatkan sistem pertahanan pokok
Kesan kekurangan
Pertumbuhan terbantut
• Warna daun menjadi hijau tua
• Akar pokok terbantut dan menjadi kecil
• Buah menjadi lambat untuk matang dan masak
KALIUM (K)
Kepentingan
• Untuk pembungaan dan pembuahan
• Sistem pertahanan tanaman
• Membantu di dalam proses kimia dalaman pokok seperti proses pengeluaran karbohidrat, gula, protein dan enzim enzim yang diperlukan oleh pokok untuk hidup dengan subur.
• Mengatur kadar penggunaan air oleh pokok
Kesan kekurangan
• Proses sintesis protein terjejas
• Daun menguning dan tisu di hujung dan di tepi daun layu dan mati
• Pertumbuhan terbantut
KALSIUM (Ca)
Kepentingan
• Amat diperlukan untuk pertumbuhan meristem hujung pucuk dan akar
• Penting di dalam pembentukan dinding sel tumbuhan
• Perlu di dalam proses fotosintesis
• Aktifkan enzim di dalam metabolisma karbohidrat untuk menghasilkan protein dan asid amino
• Berperanan di dalam pembahagian sel dan pertumbuhan tanman dengan membantu di dalam penyerakan gula di antara komponen komponen tanaman.
• Membantu di dalam proses mematangkan stem
• Meningkatkan daya tahan terhadap penyakit
• Mengatur di dalam penutupan dan pembukaan liang stomata
• Memperbaiki tekstur buah.
Kesan kekurangan
• Pertumbuhan terbantut
• Bentuk daun muda tidak sekata dan tidak subur
MAGNESIUM (Mg)
Kepentingan
• Penting di dalam pembentukan klorofil
• Komponen penting di dalam protoplasma tanaman
Kesan kekurangan
• Klorosis berlaku iaitu daun-daun menguning
• Sebahagian daun atau keseluruhan daun mati
SULFUR (S)
Kepentingan
• Membantu di dalam pembahagian sel
• Mempercepatkan perkembangan buah
• Komponen penting di dalam protoplasma
Kesan kekurangan
• Daun muda menguning
• Pertumbuhan lambat
MIKRONUTRIEN
MANGAN (Mn)
Kepentingan
• Mengaktifkan sesetengah enzim di dalam tanaman
Kesan kekurangan
• Klorosis
• Daun bertompok tompok kuning
BORON (B)
Kepentingan
• Diperlukan di dalam penguraian karbohidrat
Kesan kekurangan
• Pembentukan bunga terhalang
• Pertumbuhan pucuk dan akar terbantut
ZINK (Z)
Kepentingan
• Mengaktifkan sesetengah enzim
• Menghalang buah daripada gugur pra matang
• Merangsang pengeluaran akar
Kesan kekurangan
• Pertumbuhan terbantut
KUPRUM (Cu)
Kepentingan
• Komponen di dalam struktur enzim tanaman
• Memangkin tindak balas pengoksidaan
Kesan kekurangan
• Pertumbuhan tidak normal
MOLIBDENUM (Mo)
Kepentingan
• Komponen enzim yang terlibat dalam metabolisme nitrogen
Kesan kekurangan
• Pertumbuhan terbantut
BESI (Fe)
Kepentingan
• Penting di dalam sintesis klorofil
• Sebagai pemangkin di dalam tindak balas kimia tanaman
Kesan Kekurangan
• Klorosis wujud pada kawasan urat daun
KESIMPULAN
PEMBAJAAN adalah satu perkara penting kepada tanaman anda
Post a Comment